środa, 1 lutego 2017

Zupa krem z czerwonych burakow

Barszo lubie czerwone buraczki pod kazda postacia. Barszcz takze, ale niestety reszta mojej rodziny juz niekoniecznie...Postanowilam dzisiaj zmiksowac wszystkie warzywa i...udalo sie ;) Corka bez problemu zjadla i jeszcze zachwalala. 
Potrzeba matka wynalazku jednak!



Zupa krem z czerwonych burakow

* 6 malych burakow
* 3 male ziemniaki
* 1 cebula
* 1 lodyga selera naciowego 
* 1 marchewka
* 2 lyzki suszonej pietruszki
* po  1/2 lyzeczki galki muszkatolowej, suszonego rozmarynu i bazylii
* lubczyk  --> ja dodalam dosc duzo, dlatego moja zupa nie jest dosc czerwona.
*  sok z 1/2 cytryny lub ok 2 lyzki octu winnego
* sol i pieprz do smaku
* 3 lyzki oliwy

Warzywa obrac, pokroic w kostke i podsmarzyc na oliwie. Dodac reszte skladnikow ( oprocz soku z cytryny/octu) dolac tyle wody aby przykryla warzywa i gotowac na srednim ogniu do momentu gdy beda miekkie. Nastepnie dodac sok z cytryny lub ocet. Wszystko zblendowac. Podawac z lyzka jogurtu roslinnego, ze swierza pietruszka lub koperkiem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz