Do tego chleba chetnie powracam, chociaz zawiera gluten za ktorym nieprzepadam...Bardzo ladnie wyrasta.
400g maki Emmer (Pszenica plaskurka) pelnoziarnistej
100g maki gryczanej
40g slonecznika
80g pestek dyni
40g zlotego lnu
2 lyzki octu owocowego lub winnego
2 lyzeczki soli morskiej, himalajskiej
500 ml cieplej wody
1 kostka drozdzy ( moje maja 42g ) ale mozna mniej troszke.
Olej kokosowy ( moze byc inny)do posmarowania formy.
Drozdze rozpuscic w cieplej wodzie. Dodac pozostale skladniki i wymieszac dobrze ( ja mieszam poprostu mikserem). Ciasto przelozyc do formy (moja ma ok 33cm) nasmarowanej olejem kokosowym i wysypanej slonecznikiem, wstawic do piekarnika i piec ok 1 godziny w 200 stopniach(termoobieg - 180 st). Na srodku piekarnika pod forma postawic maly pojemnik z woda (ja stawiam szklanke 250ml). Po upieczeniu odrazu "wyrzucic" na kratke ( moze byc ta z piekarnika) i zostawic do wystygniecia. Ja zawsze dziele na 3 czesci i zamrazam.
400g maki Emmer (Pszenica plaskurka) pelnoziarnistej
100g maki gryczanej
40g slonecznika
80g pestek dyni
40g zlotego lnu
2 lyzki octu owocowego lub winnego
2 lyzeczki soli morskiej, himalajskiej
500 ml cieplej wody
1 kostka drozdzy ( moje maja 42g ) ale mozna mniej troszke.
Olej kokosowy ( moze byc inny)do posmarowania formy.
Drozdze rozpuscic w cieplej wodzie. Dodac pozostale skladniki i wymieszac dobrze ( ja mieszam poprostu mikserem). Ciasto przelozyc do formy (moja ma ok 33cm) nasmarowanej olejem kokosowym i wysypanej slonecznikiem, wstawic do piekarnika i piec ok 1 godziny w 200 stopniach(termoobieg - 180 st). Na srodku piekarnika pod forma postawic maly pojemnik z woda (ja stawiam szklanke 250ml). Po upieczeniu odrazu "wyrzucic" na kratke ( moze byc ta z piekarnika) i zostawic do wystygniecia. Ja zawsze dziele na 3 czesci i zamrazam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz