piątek, 27 stycznia 2017

Pikantna vege zupa krem z fenkula

Poniewaz wiem, ze fenkul czyli koper wloski jest bardzo zdrowy a nie przepadam za bardzo za jego smakiem musialam koniecznie cos wymyslec. No i bumm! Padlo na zupe - zupe krem, poniewaz moglam ukryc te grubiutka bulwe przed moja corka, ktora za nowosciami w kuchni raczej jest na "nie". 

                             
          
Pikantna vege zupa krem z fenkula - kopru        wloskiego

* 1 bulwa fenkula
* 5 czastek suszonych pomidorow 
* 5 malych ziemniakow
* 1 duza cebula
* 1 lodyga selera naciowego
* po jednej lyzeczce: kurkumy, mielonego czosnku, slodkiej papryki, oregano, suszonej bazylii i     
 pietruszki
* sol himalajska i pieprz cayenne do smaku - ma byc pikantnie ;)
* 3 lyzki oliwy




Do garnka dajemy 3 lyzki oliwy ( ja uzylam tej od suszonych pomidorow), podgrzewamy i dodajemy pokrojona w grubsza kostke cebule. Smarzymy na lekko zloty kolor. 

Nastepnie kroimy pozostale skladniki i dodajemy do cebuli, dusimy krotko na srednim ogniu.
Dodajemy przyprawy, mieszamy.

 Zalewamy ok 4 szkl wody i gotujemy wszystko do miekkosci.  Wody dodajemy tyle, w zaleznosci od tego  jak chcemy miec konsystencje naszej zupy. Gotowe warzywa blendujemy na aksamitny krem.
Mozna dodac weganskiego jogurtu do smaku, posypac sezamem i slodka papryka.

          Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz