wtorek, 24 stycznia 2017

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy

Pierwszy raz hummus jadlam zakupiony w jakims bio-sklepie. Super, pycha! Zaczelam czytac, jak mozna go samemu zrobic, tymbardziej, ze zostal "zaakceptowany" przez rodzine, co sie nie czesto zdarza w moim domu jesli chodzi o dania weganskie. Wiec w ten sposob powstala moja ciecierzycowa pasta, kora wspaniale nadaje sie np zamiast masla. Swietnie wedlug mnie, smakuje z pomidorem na kanapce posypana duza iloscia pieprzu.

                                           
         Hummus

* 2 szkl ugotowanej ciecierzycy
* 1 lyzka pasty sezamowej tahini 
* 2 zabki dobrej jakosci czosnku
* 3 lyzki dobrej oliwy z olivek
* 2 lyzki octu winnego
* sok z 1/2 cytryny
* pol lyzki slodkiej papryki
* 1/2 szkl zimnej wody
* sol, pieprz cayenne do smaku

Wszystkie skladniki oprocz wody wlozyc do pojemnika i zblendowac. U mnie bardzo dobrze spisal sie reczny blender. Dolewac powoli wode, tak aby uzyskac odpowiednia dla siebie konsystencje.
Gotowy hummus przelozyc do sloiczka, posypac natka pietruszki lub dowolnymi ziolami oraz mielona papryka, polac 2 lyzkami oliwy z olivek. Przechowywac w lodowce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz