To jedno z moich pierwszych dan weganskich. Bardzo dobrze smakuje na zimno i na cieplo np. z sosem grzybowym badz tez innym.
2 szkl suchej wczesniej namoczonej soczewicy Beluga
1 woreczek ugotowanej wczesniej kaszy jaglanej
2 lodygi selera naciowego
2 srednie marchewki
1 srednia cebula
2 lyzki pasty pomidorowej
2 lyzki sosu sojowego (można pominac)
1 lyzeczka kurkumy
sol himalayska i pieprz cayenne do smaku
2-3 lyzki oleju roslinnego
ok 1 szkl skrobi kukurydzianej
Warzywa kroimy, wrzucamy na tluszcz, lekko podsmazajac. Dolewamy troche wody i paste pomidorowa oraz przyprawy – mieszamy. Namoczona soczewice przeplukujemy woda, odcedzamy i dodajemy do warzyw. Gotujemy na srednim ogniu ok 15-20 min.
Nastepnie wszystko troche studzimy, dodajemy kasze i skrobie kukurydziana. Doprawiamy i blendujemy. Gotowa masę wykladamy do foremki (moja ok 33cm) wczesniej wylozona papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 30min w 200st.
Studzimy dobrych kilka godzin.
Smacznego!
2 szkl suchej wczesniej namoczonej soczewicy Beluga
1 woreczek ugotowanej wczesniej kaszy jaglanej
2 lodygi selera naciowego
2 srednie marchewki
1 srednia cebula
2 lyzki pasty pomidorowej
2 lyzki sosu sojowego (można pominac)
1 lyzeczka kurkumy
sol himalayska i pieprz cayenne do smaku
2-3 lyzki oleju roslinnego
ok 1 szkl skrobi kukurydzianej
Warzywa kroimy, wrzucamy na tluszcz, lekko podsmazajac. Dolewamy troche wody i paste pomidorowa oraz przyprawy – mieszamy. Namoczona soczewice przeplukujemy woda, odcedzamy i dodajemy do warzyw. Gotujemy na srednim ogniu ok 15-20 min.
Nastepnie wszystko troche studzimy, dodajemy kasze i skrobie kukurydziana. Doprawiamy i blendujemy. Gotowa masę wykladamy do foremki (moja ok 33cm) wczesniej wylozona papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 30min w 200st.
Studzimy dobrych kilka godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz