środa, 4 stycznia 2017

Pasztet jaglano-soczewicowo-warzywny

To jedno z moich pierwszych dan weganskich. Bardzo dobrze smakuje na zimno i na cieplo np. z sosem grzybowym badz tez innym.

2 szkl suchej wczesniej namoczonej soczewicy Beluga

1 woreczek ugotowanej wczesniej kaszy jaglanej


2 lodygi selera naciowego


2 srednie marchewki


1 srednia cebula


2 lyzki pasty pomidorowej


2 lyzki sosu sojowego (można pominac)


1 lyzeczka kurkumy


sol himalayska i pieprz cayenne do smaku


2-3 lyzki oleju roslinnego


ok 1 szkl skrobi kukurydzianej




Warzywa kroimy, wrzucamy na tluszcz, lekko podsmazajac. Dolewamy troche wody i paste pomidorowa oraz przyprawy – mieszamy. Namoczona soczewice przeplukujemy woda, odcedzamy i dodajemy do warzyw. Gotujemy na srednim ogniu ok 15-20 min.
Nastepnie wszystko troche studzimy, dodajemy kasze i skrobie kukurydziana. Doprawiamy i blendujemy. Gotowa masę wykladamy do foremki (moja ok 33cm) wczesniej wylozona papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 30min w 200st.

Studzimy dobrych kilka godzin.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz