piątek, 6 stycznia 2017

Pyszna super-rozgrzewajaca zupa a`la "flaczki" z grzybow shiitake

Grzyby schiitake (Lentinus edodes) w Polsce znane sa jako twardnik japonski. Koja nerwy, wzmacniaja odpornosc, obnizaja poziom cisnienia i cholesterolu, zapobiegaja miazdzycy, wspomagaja odchudzanie. Wykazuja dzialanie przeciwnowotworowe. Grzyb ten uznany jest za bardzo pozywne i wartosciowe pozywienie z powodu duzej zawartosci protein, blonnika, witamin (jest zrodlem witamin z grupy B - rowniez B12) i mineralow. Shiitake zawiera idealne bialko, ktore zawiera wszystkie podstawowe aminokwasy. Wiele zrodel podaje, ze grzyby te lagodza przewlekle bole glowy - migrene. Shiitake mozna jesc na swiezo, suszyc i marynowac. Pod wplywem ciepla twardnieja, dlatego tez, powinno sie je krotko gotowac. Wlasnie z tych powodow wprowadzily sie do naszej kuchni :)
Wyczytalam gdzies, ze shiitake sa miesiste i maja lekko orzechowy smak. Moim zdaniem to prawda. Wole je tez zdecydowanie od pieczarek.
Moja propozycja na dzis to lekko pikantna zupa, w ktorej wiodacym smakiem powinien byc majeranek, to on dla mnie nadaje "flaczkowego" smaku.


             Rozgrzewajaca zupa z grzybow shiitake

* 10 srednich grzybow shiitake
* 1 srednia cebula
* 1 mala marchew
* 2 male ziemniaki
* oliwa z oliwek
* 4 lyzki ryzowej cuisine.
Przyprawy: majeranek, pieprz, imbir, papryka, ziele angielskie, lisc laurowy, czosnek mielony, sol, pieprz.

Na rozgrzanej oliwie podsmazyc lekko cebule pokrojona w kostke, Shiitake oczyscic i pokroic w paski. Dodac do cebuli i chwilke smarzyc pilnujac aby nieprzywarly do dna garnka. Przyprawic sola, pieprzem, dodac lisc laurowy i ziele angielskie. Zalac 1litrem wody (lub bulionu warzywnego). Ziemniaki, marchew i seler obrac i pokroic w mala kostke - dodac do zupy razem z pozostalymi przyprawami. Gotowac do momentu gdy marchew i ziemniaki beda miekkie. Doprawic ryzowym cuisine. Na koniec mozna dodac kilka lisci lubczyku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz