środa, 4 stycznia 2017

Kopytka jaglane, bezglutenowe

 Chwile zastanawialam sie piszac tego posta jak nazwac wlasciwie to danie - kluski czy kopytka? :) Stanelo na kopytkach, choc ta nazwa mnie zawsze smieszyla i smieszy do dzisiaj...

  • 1 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej (ok 150 g suchej)
  • 2 lyzki skrobi kukurydzianej
  • 3 lyzki maki ziemniaczanej
  • 1 lyzka maki gryczanej
  • sol do smaku

Kasze ugotowac, ostudzic - mozna zblendowac - i wymieszac z pozostalymi skladnikami.
Ciasto lepi sie troche do rak, dlatego tez nalezy sie wspomagac maka ziemniaczana ;) Formowac walek i kroic na ok 3 cm skosne kawalki. Gotowac na malym ogniu w osolonej wodzie ok 2 min od momentu wyplyniecia klusek na powierzchnie.

      Ja podaje z cukrem kokosowym lub syropem klonowym z cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz