środa, 18 stycznia 2017

Tofurnik cytrynowy na daktylowo-korzennym spodzie z ciastek Spekulatius

Tofurnik, czyli nic innego, jak weganski zamiennik sernika. Ta propozycja przypadnie do gustu kazdemu, kto lubi ciastka korzenne "Spekulatius". 
Ciasto wedlug mojego przepisu nie jest zbyt slodkie, wiec mozna dodac wiecej cukru lub czegos czego uzywacie akurat do slodzenia. Jesli nie przepadacie za smakiem naturalnego tofu, mozecie rowniez oprocz cytryny dodac aromatu cytrynowego.


Tofurnik cytrynowy na daktylowo-korzennym spodzie

Spod:
* 200 g ciastek korzennych (w Lidlu jest duzy wybor ale nie wszystkie sa vege!)
* 200 g daktyli
* 1 lyzka oleju kokosowego

Daktyle pokroic w drobna kosteczke, zalac goraca woda i odstawic na kilka min. W tym czasie pokruszyc ciastka, wlozyc je do miski wraz z odcedzonymi daktylami i rozpuszczonym olejem kokosowym. Wszystko dokladnie wymieszac. Nastepnie wykladamy ciasto na okragla blache wylozona papierem do pieczenia. Wkladamy do lodowki.



Masa z tofu:
* 500 g naturalnego tofu
* 1 puszka mleka kokosowego (czesc stala)
* 100 g cukru 
* sok z 1 cytryny + starta skorka
* 10 g agaru ( u mnie 1 saszetka z "Ruf") 

w malym rondelku rondelku rozpuscic mleko kokosowe, dodac agar, dokladnie wymieszac, doprowadzajac do wrzenia. Gotowac przez 2-3 min na malym ogniu.
W wiekszym naczyniu rozkruszyc tofu, wlac cieple mleko z agarem, dodac pozostale skladniki i zblendowac na gladka mase. Nastepnie wylac na wyjety z lodowki spod i dokladnie rozprowadzic lyzka. Ponownie wstawic do lodowki na ok 20 min. Po tym czasie polac gotowe ciasto polewa czekoladowa.


Polewa: 
* 1/2 tabliczki gozkiej czekolady
* 2 lyzki plynnej czesci mleka kokosowego
* 1 lyzka stalej czesci mleka kokosowego
* 1 plaska lyzka masla orzechowego

W malym rondelku roztopic na malym ogniu czekolade i mleko kokosowe. Dodac maslo orzechowe. Wszystko dokladnie wymieszac na gladka mase. Ciepla polewa polac tofurnik.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz