Wolny dzien wykorzystany na maksa z moja kochana corka, ktora ku radosci mamy garnie sie do gotowania i pieczenia. Oczywiscie narazie w formie pomocy ale i tak jak na siedmiolatke, niezle sobie radzi :)
Obie wiec, proponujemy dzis aromatyczne slodkie i zdrowe kuleczki o smaku chalwy i kokosa.
Weganskie, bezglutenowe kulki daktylowo-kokosowo-sezamowe
* 2 szkl wiorkow kokosowych
* 2 lyzki slodkiej pasty sezamowej
* ok 15 daktyli
* 1 lyzka oleju kokosowego
Wiorki kokosowe prazymy doslownie przez chwilke na oleju kokosowym. Z daktyli usuwamy pestki, zalewamy wrzatkiem i moczymy przez ok 15 min.
Nastepnie odcedzamy z nich wode i blendujemy na gladka mase.
Wiorki przesypujemy do miski, dodajemy mase daktylowa oraz paste sezamowa. Dokladnie mieszamy. Formujemy male kulki. Czesc z nich obtaczamy w wiorkach kokosowych (nieprazonych) a inne w ciemnym kakao. Wkladamy na ok 15 min do lodowki lub zjadamy odrazu ;)
Obie wiec, proponujemy dzis aromatyczne slodkie i zdrowe kuleczki o smaku chalwy i kokosa.
Weganskie, bezglutenowe kulki daktylowo-kokosowo-sezamowe
* 2 szkl wiorkow kokosowych
* 2 lyzki slodkiej pasty sezamowej
* ok 15 daktyli
* 1 lyzka oleju kokosowego
Wiorki kokosowe prazymy doslownie przez chwilke na oleju kokosowym. Z daktyli usuwamy pestki, zalewamy wrzatkiem i moczymy przez ok 15 min.
Nastepnie odcedzamy z nich wode i blendujemy na gladka mase.
Wiorki przesypujemy do miski, dodajemy mase daktylowa oraz paste sezamowa. Dokladnie mieszamy. Formujemy male kulki. Czesc z nich obtaczamy w wiorkach kokosowych (nieprazonych) a inne w ciemnym kakao. Wkladamy na ok 15 min do lodowki lub zjadamy odrazu ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz