Ciagle poszukuje idealnego ciasta jaglanego na zimno. Mysle, ze wreszcie udalo mi sie go stworzyc.
Sprobujcie i ocencie sami. Gwarantuje, ze bedziecie zachwyceni :)
Jaglane ciasto o smaku chalwy i kokosa
Spod:
* 2 szkl wiorkow kokosowych
* 15 daktyli
* 2 lyzki slodkiego kremu sezamowego (u mnie od "Rapunzel")
* 1 duza lyzka oleju kokosowego
Daktyle pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawalki i zalewamy wrzatkiem. Moczymy ok 15 min. Nastepnie blendujemy na gladka mase.
Na patelni podgrzewamy olej kokosowy, wsypujemy wiorki kokosa i lekko prazymy. Chwile odstawiamy do przestygniecia. Dodajemy pozostale skladniki i wyrabiamy mase, ktory wykladamy do okraglej formy wylozonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodowki.
Masa jaglana:
* 1 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
* 1 szkl mleka kokosowo ryzowego
* 5 lyzeczek cukru kokosowego (moze byc zwykly)
* 2 lyzki slodkiego kremu sezamowego
* ok 200 g mleka kokosowego - stalej czesci
Ugotowana wczesniej kasze wkladamy do garnka i zalewamy 1 szkl mleka kokosowo-ryzowego. Gotujemy na malym ogniu do momentu gdy mleko sie calkiem wchlonie. Studzimy, nastepnie dodajemy pozostale skladniki i dokladnie blendujemy na gladka mase.
Wylewamy na kokosowy spod. Wkladamy na ok 30 min do lodowki.
Przygotowujemy polewe:
* 2 łyżki masła orzechowego
* 4 lyzeczki cukru kokosowego
* ok 200 g mleka kokosowego - stalej czesci
Wszystkie skladniki rozpuszczamy w rondelku, nie gotujemy. Krotko studzimy i polewamy nim nasze ciasto. Wkladamy do lodowki przynajmniej na 2 godz. Przed podaniem posypujemy platkami migdalow lub kokosem.
Sprobujcie i ocencie sami. Gwarantuje, ze bedziecie zachwyceni :)
Jaglane ciasto o smaku chalwy i kokosa
Spod:
* 2 szkl wiorkow kokosowych
* 15 daktyli
* 2 lyzki slodkiego kremu sezamowego (u mnie od "Rapunzel")
* 1 duza lyzka oleju kokosowego
Daktyle pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawalki i zalewamy wrzatkiem. Moczymy ok 15 min. Nastepnie blendujemy na gladka mase.
Na patelni podgrzewamy olej kokosowy, wsypujemy wiorki kokosa i lekko prazymy. Chwile odstawiamy do przestygniecia. Dodajemy pozostale skladniki i wyrabiamy mase, ktory wykladamy do okraglej formy wylozonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodowki.
Masa jaglana:
* 1 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
* 1 szkl mleka kokosowo ryzowego
* 5 lyzeczek cukru kokosowego (moze byc zwykly)
* 2 lyzki slodkiego kremu sezamowego
* ok 200 g mleka kokosowego - stalej czesci
Ugotowana wczesniej kasze wkladamy do garnka i zalewamy 1 szkl mleka kokosowo-ryzowego. Gotujemy na malym ogniu do momentu gdy mleko sie calkiem wchlonie. Studzimy, nastepnie dodajemy pozostale skladniki i dokladnie blendujemy na gladka mase.
Wylewamy na kokosowy spod. Wkladamy na ok 30 min do lodowki.
Przygotowujemy polewe:
* 2 łyżki masła orzechowego
* 4 lyzeczki cukru kokosowego
* ok 200 g mleka kokosowego - stalej czesci
Wszystkie skladniki rozpuszczamy w rondelku, nie gotujemy. Krotko studzimy i polewamy nim nasze ciasto. Wkladamy do lodowki przynajmniej na 2 godz. Przed podaniem posypujemy platkami migdalow lub kokosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz