środa, 25 stycznia 2017

Pieczona ciecierzyca

W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest az 8,85 g bialka, ktore wykazuja duza wartosc odzywcza, min. dlatego, ze dostarcza tych aminokwasow, ktorych nie posiadaja bialka znajdujace sie w produktach zbozowych. Madre glowy i Instytutu Zywnosci i Zywienia proponuja laczyc ciecierzyce z innymi produktami roslinnymi w jednym posilku, np. z kaszami, by uzyskac w ten sposob lepsze zrodlo pelnowartosciowego bialka. Wiec wymyslilam sobie, ze upieke cieciorke w piekarniku z roznym przyprawami i posluzy mi ona do okraszania moich salatek, ktore tak lubie, lub tez jako smaczna chrupiaca przekaska.






                    Pieczona, chrupiaca ciecierzyca

* 2 szkl ugotowanej ciecierzycy
* 2 lyzki oleju kokosowego lub oliwy z olivek
* 1 lyzeczka soli himalajskiej
* 1 lyzeczka mielonej slodkiej papryki
* 1 lyzeczka suszonej pietruszki
* 1/2 lyzeczki kurkumy
* 1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
* 1/2 lyzeczki suczonego rozmarynu

 wszystkie skladniki umiescic w naczyniu...

...dokladnie wymieszac i odstawic przynajmniej na pol godziny.
Nastepnie wylozyc blache papierem do pieczenia i rozlozyc luzno ziarna. Wstawic do goracego piekarnika i piec ok 20 min. w 190°C. Dobrze jest przemieszac calosc, aby sie wszystko rowno upieklo. 

Pieczona cieciorke mozna przechowywac do ok 5 dni - przynajmniej u mnie dluzej nieprzetrwala, bo dodawalam jej po trosze do praktycznie wszystkiego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz