niedziela, 22 stycznia 2017

Kaiserschmarrn - czyli Omlet Cesarski

Kaiserschmarrn, czyli "szarpany" Omlet Cesarski. Slodki, mocno waniliowy, z rodzynkami, mussem jablkowym i cynamonem - jak dla mnie - poprostu bomba!
Robie w dwoch wersjach - z maki orkiszowej i pszennej. Pszenne Kaiserschmarrn wychodza bardziej puszyste i mysle, ze ladniejsze dla oka ;) 


  Ja najczesciej podaje je z mussem jablkowym i mnostwem cynamonu ale mysle, ze kazdy owocowy muss tutaj sie nada. Mozna je rowniez doslodzic tym czym najlepiej lubimy, uwazamy za zdrowsze. Fajnie smakuja np. z syropem klonowym.



                       Kaiserschmarrn

* 2 szkl maki orkiszowej pelnoziarnistej lub pszennej
* 1 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej lub 2 lyzeczki proszku do pieczenia
* 1 1/2 lyzki cukru lub innego slodzidla
* szczypta soli
* 1/4 wanillii lub 1 paczka cukru waniliowego
* 2 szkl mleka roslinnego
* olej kokosowy
* opcjonalnie rodzynki, muss owocowy, cynamon

wszystkie suche skladniki wymieszyac w misce i dodac mleko. Wymieszac mikserem na gladka mase. Na duzej patelni rozgrzac troche oleju kokosowego i wylac ok 3 chochelki ciasta posypujac rodzynkami. 
Smarzyc kilka minut na srednim ogniu, nastepnie przewrocic omlet i piec z drugiej strony
Nastepnie "szarpac" dwoma widelcami lub wiekszymi lopatkami na mniejsze kawalki, posypac cukrem i cynamonem i podpiekac przez chwilke.



 Gotowe Kaiserschmarrn przelozyc na talerz, posypac cukrem pudrem lub polac syropem klonowym i zajadac ze smakiem :)


  





2 komentarze:

  1. Pojawil się błąd w tekście, powinno być *dwóch :)
    A przepis fajny, dobrze w końcu oderwać się od tradycyjnego omleta :)

    OdpowiedzUsuń