wtorek, 24 stycznia 2017

Weganskie "Ruskie pierogi" z wedzonym tofu

Bardzo lubie wedzone tofu. Mozna z niego przyzadzic wiele ciekawych i pysznych smakolykow. Tym razem dodalam je do farszu do ruskich pierogow. W moim rodzinnym domu nie dodawalo sie bialego sera i nadzienie skladalo sie z gotowanych ziemniakow, smarzonej cebulki i duzej ilosci pieprzu. Dla mnie pycha! 


Weganskie "Ruskie pierogi" z wedzonym tofu

* 6 srednich ziemniakow (macznych)
* 2 srednie cebule
* 4 lyzki oliwy z olivek
* 1 kostka wedzonego (mrozonego) tofu 
* 2 lyzki pasty z bialej fasoli (mozna zastapic oliwa z olivek)
* 1 lyzka suszonej pietruszki 
* sol i pieprz do smaku

Ziemniaki obrac, ugotowac, potluc. Cebule obrac, pokroic w drobna kostke i usmarzyc na oliwie na zloty kolor. Wczesniej rozmrozone tofu drobno pokruszyc, dodac do cebulki, chwile podsmazac. Nastepnie dodac do ziemniakow, dobrze wymieszac. Dodac paste z fasoli (lub oliwe), pieprz, sol i natke pietruszki. Dokladnie wymieszac. Farsz powinien byc spojny.

Ciasto:

* 1 kg maki 
* ok 1/2 l cieplej lecz nie goracej wody.

Na blat wysypac make, zrobic wglebienie i wlac troche wody. Zagniatac ciasto dodajac caly czas wode, dopoty bedzie przyjemnie aksamitne ;) W razie potrzeby mozna dodac wiecej wody.
Gotowe rozwalkowac, wykrawac krazki, nakladac farsz, lepic, gotowac i zjadac ze smakiem ;)

Ja bardzo lubie smarzone na oleju kokosowym i posypane pieczona ciecierzyca, na ktora przepis podam juz niebawem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz