poniedziałek, 30 stycznia 2017

Aromatyczna ciecierzyca z makaronem typu Maccheroni

 Jesli maccheroni, to jak dla mnie - tylko z ciecierzyca. Choc przez moja corke jest zjadane z cukrem kokosowym i cynamonem...( zostawmy to jednak bez komentarza).
To danie jest w calosci mojego pomyslu, choc niewykluczone, ze juz cos takiego istnieje :) 
Bardzo aromatyczne w smaku, orzechowe z nuta mielonego kminku.




Aromatyczna ciecierzyca z makaronem typu Maccheroni


* ok 3 szkl ugotowanej ciecierzycy
* 130 g maccheroni
* 1 kostka tofu naturalnego
* 1 srednia cebula
* 1 papryka czerwona pokrojona w kostke
* 1/2 puszki krojonych pomidorow
* 1 lyzka sezamu, ok 2 lyzki nerkowcow
* 1/2 lyzeczki czarnej soli
* 1 lyzka suszonej lub swierzej pietruszki
* 1 lyzeczka mielonego kminku
* sol himalajska i pieprz do smaku

Cebule pokroic w drobna kostke i zeszklic na oliwie, dodac pokruszone tofu, czarna sol i smazyc chwilke na srednim ogniu. Wyjdzie nam tofucznica czyli jajecznica weganska :)
Nastepnie dodajemy pozostale skladniki (oprocz maccheroni) + ok 1 szkl wody i dusimy jeszcze przez chwilke. 
W tym czasie gotujemy makaron na srednim ogniu ok 5 min.


  





Czy wiecie, ze Maccheroni jest przez sycylijczykow nazywane makaronem robionym na drutach? :)














Na patelni prazymy ostroznie sezam i orzechy nerkowca.
Gotowe danie wykladamy na talerz a posrodku ukladamy maccheroni, posypujemy sezamem i orzechami. 
Danie jest naprawde pyszne!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz